viernes, 12 de febrero de 2021

Concurso de 86 viviendas en Sant Pere de Ribes

Convocado por: Incasòl

En los últimos concursos convocados en Catalunya, se ha establecido la modalidad de dos fases en la que en la primera fase acceden una gran cantidad de estudios de los que se escogen sólo cinco propuestas para desarrollar el proyecto en una segunda fase.

En algunos casos, como el que publicamos aquí, eso significa que más de 100 estudios desarrollan una propuesta de las cuales noventa y cinco no ven nunca la luz. Desde todos los puntos de vista eso significa un enorme despilfarro de energía, trabajo, dinero y sobe todo talento.

En esta entrada os proponemos echar un vistazo, no sólo al merecido y afortunado proyecto ganador, sino a algunas de las propuestas que no llegaron nunca a pasar a una segunda fase y que permiten hacernos una idea de la gran cantidad de trabajo perdido que hay detrás de las otras noventa y cinco propuestas descartadas.

Al no poder conocer todas las propuestas, debe tenerse en cuenta que esta selección no tiene ningún criterio editorial ni de calidad profesional. Son sólo una pequeñísima muestra de los proyectos presentados (los que nos han llegado) y publicamos porque nos parece que tienen interés. Probablemente, el resto de propuestas (93) también lo merecen.

 

IKOKORA (propuesta ganadora)

 

Adequació de la proposta a l’entorn existent:

El concurs es situa en un solar amb unes característiques privilegiades que la nostra proposta posa en valor. Un gran parc contindrà cinc edificis que s’organitzen en una disposició de ventall alliberant el seu espai intersticial per a espai verd.

La proposta interpreta aquesta disposició del planejament i aposta per respectar la volumetria proposada, garantint d’aquesta manera la unitat amb la resta d’edificis i dotant al parc de la gran escala que un espai d’aquestes dimensions necessita.

Interpretem el projecte com una oportunitat per a construir ciutat, connectant física i visualment les diferents àrees del parc en planta baixa. En un entorn vinculat a un gran espai verd, plantegem un edifici obert i d’amples terrasses.

Ordenació general de l’edifici:

El concurs planteja un programa funcional complex. Illa 4 amb un percentatge de 70% 30% pel que respecta a habitatges de 2d i 3d. lla 5 amb un percentatge de 100% de 3d.

Per tal de resoldre les dues peces de manera unitària la proposta defineix una solució comuna per a tots els habitatges. Plantegem una planta tipus amb 10 habitatges en l’Illa 4 i amb 9 habitatges a l’Illa 5, tots aquests articulats mitjançant tres estances. Aquestes estances als habitatges de 3d pertanyen a les habitacions, mentre que quan aquests són de 2d, dos estances són habitacions i la tercera correspon al safareig.

La façana queda resolta amb un balcó continu que envolta perimetralment el conjunt dels edificis dotant d’unitat a les façanes i mantenint l’homogeneïtat de la proposta.

Qualitat espacial de la proposta tipus d’habitatge

La tipologia, mitjançant tres estances, articula en diagonal l’espai interior de l’habitatge. Les habitacions desjerarquitzades tenen aproximadament la mateixa superfície ( 10m2 )

Tots els espais de la casa són comunicants i prescindeixen de passadissos, optimitzant les superfícies de l’habitatge.

Dos espais exteriors es situen en els extrems. Per una banda, un balcó permet gaudir d’un espai exterior privatiu orientat a est, i per l’altre una terrassa d’accés afavoreix les relacions entre veïns i l’apropiació de l’espai comunitari, actuant de filtre entre la passera i l’interior dels habitatges.

 

 

 

 

ARIADNA PERICH & ROGER SUCH

La parella d’edificis dialoga amb l’entorn mitjançant la combinació de les passeres d’accés i les galeries en façana. L’alternança de les passeres redueix visualment la longitud de cada edifici i evita el confrontament directe entre habitatges i veins. En planta baixa, el local es situa en cantonada i els vestíbuls s’alternen a carrer i interior de jardí, buscant funcionalitat i relació amb l’entorn. Les rampes de l’aparcament es vinculen amb els espais comuns de l’edifici.  Es proposa una construcció amb el sistema industrialitzat Modultec, mòduls prefabricats a taller i acabats de muntar a l’obra. Tota l’estructura té un sistema d’unions estudiat per donar rigidesa al conjunt. La repetició tipològica i el modulatge agilitzen el procés constructiu de la promoció i n’optimitzen els recursos econòmics.

La tipologia s’organitza a través d’una gran sala passant amb orientació est-oest que recorre la dimensió total de la crugia: des del cancell d’entrada fins a la façana oposada. A cada punta, la sala disposa de dues petites estances polivalents que actuen com a espais intermedis. Aquestes boudoirs s’han imaginat com espais polifuncionals de la casa i actuen com a filtres de tot l’habitatge: coixí acústic i visual amb el corredor d’accés, filtre climàtic de la casa -galeria d’estiu i jardí d’hivern- i espai no jeràrquic d’usos compartits (estenedor, galeria-terrassa, petita habitació de suport, etc.) Les habitacions i espais de serveis (safareig, banys i cuines) es situen a les crugies laterals i permeten l’encadenat dels habitatges.

 

 

 

 

 

 

 

Colaboradores: Maria Font i Joana Pericas

 

BAAS ARQUITECTURA

 

El volum es fragmenta per construir un edifici d’una escala petita i humana, adequada en l’entorn enjardinat on s’ubica. Els volums reculen en planta els uns respecte els altres, oferint una imatge menys massiva i rebaixant la seva alçada a l’arribar al parc, afavorint d’aquesta manera l’assolellament i les vistes. Aquesta geometria permet individualitzar millor els habitatges, a la recerca d’un “habitat intermediaire” més pròxim a l’habitatge individual que al col·lectiu. Amb aquesta mateixa intenció s’opta per un esquema de nuclis cada 2 habitatges, que es transforma en el seu final per donar accés a 4 portes, permetent així girar la mirada cap el parc. Això permet habitatges més privats, amb vistes i ventilacions creuades.
La distribució s’organitza en peces de 3,23 x 3,72 metres, de 12 m2, en una quadrícula continua que omple tot el bloc i evita passadissos innecessaris. L’estructura portant serà cada dues d’aquestes crugies, en pilars apantallats de formigó de 20×60 cm aproximadament, en continuïtat amb els murs de termoargila que construeixen l’entramat.
Totes les peces són iguals, de manera que permeten una millor flexibilitat en el seu ús. Els habitatges de 60 m2 son de 5 peces, i els de 70m2 de 6 peces. Una de les habitacions es pot individualitzar respecte la resta de la casa amb un accés directe des del nucli, de manera que permet adaptar-se millor a circumstàncies diverses com un despatx professional, convidats, una
cuidadora o un fill adult. Els nuclis humits es concentren en la crugia interior de la casa i s’accedeix des de la cuina. La col·locació de portes dobles de 60cm al centre de les estàncies, emulant les de l’arquitectura tradicional, permet una “enfilade” visual dins els habitatges que els fa més amplis i transparents.

Estratègia energètica. Estalvi material, energètic i econòmic. Tots els habitatges tenen ventilació creuada i il·luminació natual. La situació de nuclis cada dos habitatges facilita la ventilació creuada, desvinculantla de passeres públiques. Els habitatges disposen també de porxos a sud que protegeixen de la radiació a l’estiu. Estratègia passiva construïnt una coberta amb aïllament i ventilada.

 

 

 

 

 

 

CARLES ENRICH STUDIO i ESTUDI 08014

 

ESTRATÈGIA D’IMPLANTACIÓ
1. Fragmentació volumètrica: l’edificabilitat permet una desmaterialització del volum per reduïr l’impacte paisatgístic i afavorir la permeabilitat urbana.
2. Qualitat ambiental: incorporació d’herbàcies de baix manteniment en patis i cobertes per incrementar la biodiversitat i la qualitat de l’aire.

ESTRATÈGIA ENERGÈTICA
3. Confort tèrmic: 40% d’habitatges amb la sala orientada a sud (36 habitatges). Edifici hiperventilat: ventilacions creuades de totes les estances. Reducció demanda refrigeració.
4. Confort lumínic: 100% de les estances en la corona exterior. Reducció consum elèctric.
5. Confort visual: millora de la relació paisatgística. Extensió de les sales en les terrasses en cantonada per ampliar espai domèstic.
6. Confort atmosfèric: reducció efecte illa de calor amb incorporació de cobertes vegetals. Reutilització aigües pluvials per reg jardins i cobertes.

ESTRATÈGIA ENERGÈTICA
7. Concentració instal.lacions corona central. Reducció recorregut conductes aigua.
8. Disseny de les tipologies segons criteris de perspectiva de gènere. Cuina integrada a la sala i oberta al pati interior.
9. Possibilitat de segregar una habitació respecte la resta de l’habitatge.

ESTRATÈGIA CONSTRUCTIVA
10. Optimització del temps de construcció: estructura prefabricada i tancaments modulars.
11. Cicle de vida dels materials: construcció amb sistemes industrials, reciclabes, saludables i en sec.

 

 

 

CIERTO ESTUDIO

 

 

 

La proposta volumètrica reinterpreta el planejament urbanístic tot fraccionant les peces, apostant per un passatge peatonal en planta baixa i esglaonant la volumetria per tal d’integrar els nous edificis en un barri més amable. L’encreuament en planta baixa dóna lloc a un espai central verd entremig dels tres volums que potencia les relacions veïnals i fomenta la naturalització de l’entorn urbà.

El joc entre la suma i la simetria de la unitat d’habitatge configura l’ordenació de l’edifi ci. Cada nucli dóna accés a 5 pisos mitjançant una passera exterior que ofereix privacitat gràcies als patis. El cancell d’entrada és un espai de filtre ventilat que, alhora, conté l’estenedor. El distribuïdor es minimitza per cedir espai a les estances principals, redueix l’espai de circulació i multiplica les relacions entre cambres. Els patis comunitaris promouen la ventilació creuada i afavoreixen el moviment de l’aire per efecte Venturi.

 

 

 

 

 

 

ROEL SÁNCHEZ ARQUITECTURA

 

 

 

 

 

RAVETLLAT ARQUITECTURA

 

La proposta disposa 43 habitatges a cada peça i orienta les façanes principals a l’espai comú del Parc Central. La lleugera inclinació d’una respecte de l’altra generen un espai atractiu i permeten una òptima orientació i assolellament de les dues façanes. Els vestíbuls són espais coberts oberts a dues bandes, oferint una connexió opcional i controlada cap al Parc i disposen de l’espai protegit per a bicicletes. tots els habitatges disposen de jardí exterior idel seu accés independent a través del pati mñes estret.

La tipologia s’organitza en dues franges, zona de dia i zona de nit, permetent un contacte controlat entre les zones més públiques i les més privades. La condició passant de l’habitatge així com la disposició de les franges permet la ventilació creuada i cerca al màxim la il·luminació natural controlada i les fugues visuals cap al verd del parc central. La tipologia de 70m2 manté l’organització en franges i incorpora una tercera habitació de caràcter polivalent, oberta al parc. La peça de la galeria, funciona com a espai coixí, regulant les condicions climàtiques i permet la incorporació de l’exterior a la sala d’estar, potenciant al màxim la capacitat d’adaptació de la franja pública a usos i condicions ambientals diverses. Les sales d’estar s’orienten cap al parc. Per tal de garantir una il·luminació natural controlada es disposen tendals enrotllables i projectables. L’estructura és modular i de llums reduïdes i té versatilitat per poder ser resolta fàcilment amb diverses solucions cosntructives. Els ampits es completen amb ceràmica, un material amb alta durabilitat i baix manteniment.

 

 

 

 



Esta entrada aparece primero en HIC Arquitectura http://hicarquitectura.com/2021/02/91580/

No hay comentarios:

Publicar un comentario